Insidan ut

1439960885

Vi har tittat på den senaste av Pixars barnfilmer, “Insidan ut” och tycker att filmen passar Barnens röst tema på ett jättefint sätt även om det inte direkt handlar om det andliga, utan om känslor och dess hantering.

Filmen handlar om elvaåriga Jenny som måste flytta med sin familj och lämna sin kära hobby och allt som känns tryggt och välbekant i utbyte mot ny stad, hem, skola och kompisar. Flytten skakar verkligen Jennys känslomässiga balans och vi som tittare får följa ett spännande händelseförlopp. En stor del av händelserna sker i Jennys hjärnan (“huvudkontoret”) där känslorna Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och Vemod samsas om att styra Jenny. I början är det Glädjen som vill styra Jenny till lycka till nästan vilken pris som helst…men så småningom börjar Glädjen att förstå, tack vare ingen annan än Vemod själv, att alla känslor har sitt syfte och faktiskt alla dem behövs.

Filmen är samtidigt roligt, spännande och känsloväckande och passar bra för båda barn och vuxna. Fastän våra 2- och 4 åringar har inte riktigt kunna förstå filmens budskap ännu, var det roligt att höra en 7-årings kommentar efter att ha sett filmen: ”Om vi aldrig var ledsna så skulle vi ju inte veta när var glada”.

”Insidan ut” officiell trailer

p.s. Här finns en länk till en recension av “Insidan ut” publicerad av Modern Psykologi (2015/08/28): http://modernpsykologi.se/2015/08/28/det-sager-barnpsykiatern-om-insidan-ut/