Att förlora ett litet djur🐭

För lÀnge sedan skrev jag om en skogsmus som fick rehab pÄ vÄr altan.

Den lilla musen kom in i vÄr familj och vÀnde upp och ner pÄ vÄr vardag och den vÀckte mycket kÀnslor hos vÄr dotter. Skogsmusen lÀrde oss saker som den inte hade en aning om. Jag tror att det Àr sÄ med oss mÀnniskor ocksÄ att vi lÀr vi ut saker till varandra utan att vi Àr medveten om det.  Mötet med skogsmusen ledde till  att vÄr dotter önskade sig en hamster i födelsedagspresent.

SÄ pÄ sin 9-Ärs dag öppnade hon sitt stora paket som var en hamsterbur och hon strÄlade som en sol. Dagen efter Äkte vi för att köpa en hamster som skulle bo hos oss. Stolt bar hon ut sitt nya husdjur i en liten lÄda pÄ vÀg till sitt nya hem.

Det blev en liten sötnos med pigga nyfikna ögon och med massor av energi. Hamstern var kritvit och fick heta Snövit. hamster-245225_1280

Det visade sig att hon var social, om man nu kan anvÀnda det uttrycket till en hamster. Hon var verkligen social! NÀr vi gick till hennes bur och lockade pÄ henne sÄ kom hon direkt och var nyfiken pÄ vad som skulle hÀnda. Hon kom gÀrna upp i handen och Ät nÄgot gott sedan satt hon kvar och vÀntade pÄ att bli nerslÀppt. Sedan spanade hon i buren och var nyfiken pÄ vad som skulle hÀnda. Kanske nÄgon mer skulle vilja gosa med henne?

PĂ„ slöjden byggde Hilda ett fint hus till Snövit, som hon kunde vara i nĂ€r hon var pĂ„ golvet. Det flödade av kreativitet och idĂ©er pĂ„ att skapa ett trevligt hem för detta lilla djur. SĂ„ mycket kĂ€rlek!❀

Det cartons-970950_640var kul att se nÀr barnen och deras vÀnner skapade nya grejer som Snövit gillade att krypa i. GÄngar av kartonger, ihopsatta toarullar och skapelser av pinnar och Ànnu en slags bur. Ibland hittade jag Hilda och hennes vÀnner i vedboden letandes efter byggmaterial till hamstern. Stora projekt till ett litet djur.

Jag vill dela nÄgra tankar och funderingar med er runt nÄgot annat som jag tycker Àr intressant och som gör mig frustrerad.

Om vi backar tillbaka tiden till innan Snövit flyttade in hos oss.

DÄ var det sÄ att frÄn skolans hÄll tyckte de att vÄr dotter hade lite dÄlig fantasi. Det visade sig pÄ svenskan. Det var svÄrt att komma igÄng med berÀttelser och det var trögt. Jag undrade vad jag hade missat?

DÄlig fantasi?  Hmm!  Jag har aldrig upplevt att det inte finns nÄgot stopp pÄ hennes fantasi. Jag blir överöst med idéer pÄ dagarna..sÄ dÄlig fantasi var svÄrt för mig att förstÄ?

Jag mÄste testa! Jag frÄgade henne..kan du skriva lite om hur du tror att det Àr ha en hamster eftersom du önskat dig en?

Å vet ni vad? Hon skrev 3 A4 sidor med information och fakta om hur det Ă€r att ha en hamster. Hon skrev Ă€ven om egna tankar och funderingar om husdjur och ansvar.       Jo!! Hon har fantasi, kreativitet, glĂ€dje, entusiasm och massor av lösningar pĂ„ allt. Det finns liksom inte nĂ„got stopp. school-1974369_640

Nu vet jag att skolvÀrlden drivs av mycket resultat och mÀtningar. Jag vet deras begrÀnsningar men min önskan Àr att vi skulle lÀra oss att drivas ur glÀdje och det som kÀnns viktigt och rÀtt i hjÀrtat.  Inte ur prestation och resultat!

TÀnk om vi istÀllet fick mÀta GlÀdje, Inre frid och VÀlmÄende.

Det var mina tankar om fantasin och skolan.

Tillbaka till Snövit som med tiden börjar bli grÄ i pÀlsen och ibland fÄr heta GrÄvit.

Hon gör illa sitt bakben i buren och blir hastigt dÄlig och orkeslös. Det gÄr inte att göra nÄgot för ett sÄ litet djur. Hon hade blivit över ett Är. En ny fas startar, att förstÄ att vi inte ska fÄ ha vÄr söta hamster kvar sÄ lÀnge till. SÄ sorgligt och svÄrt att hantera kÀnslomÀssigt.

Men.. hur blir det nÀr hon dör?

Vad hÀnder dÄ? candles-1645551_640

Min dotter gÄr igenom mÄnga tankar och funderingar runt döden. FrÄgor som det inte gÄr att svara pÄ, utan bara prata om. Allt frÄn tidigare erfarenhet om att förlora nÄgot/nÄgon som en skogsmus eller att förlora sin moster och finns det en gud eller vad Àr det som finns?  Vad ska man tro pÄ?

Mitt i allt sÀger Hilda.

-Jag tror i alla fall pÄ de döda och dÄ Àr de ju med oss pÄ det sÀtt som passar dem bÀst.

Vi vaknar en morgon och det kÀnns att det inte Àr som vanligt. Snövit Àr pÄ vÀg att somna in. Vi pysslar om henne och Hilda Àr jÀtteledsen. Under tiden vi Àter frukost somnar hon in. Det blir en annorlunda morgon som ÀndÄ blir fin. Fin för att det finns tid att vara ledsen och vi hinner prata om hur det kÀnns innan det Àr dags att gÄ till skolan.

NÀr Hilda och hennes kompis kommer hem frÄn skolan gör de i ordning en fin skokartong som Snövit kan begravas i.  LÄdan  tÀcks med fÀrg och blommor smÄ texter om saknad och fina teckningar. bouquet-1463562_640

Den lilla hamstern gav oss sÄ mycket kÀrlek och gör det fortfarande.

Vi saknar hennes nyfikna ögon och hennes spring i buren och vi Àr helt sÀker pÄ att hon finns med oss pÄ nÄgot annat vis nu.

SmĂ„ varelser kan lĂ€ra oss mycket🐀

Annonser

En reaktion pĂ„ ”Att förlora ett litet djur🐭

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s